Op deze pagina vindt u uitleg en handleidingen van verschillende apparatuur in het Alpenchalet.

Keuken en keukenapparatuur

 

We adviseren om voor de afwasmachine combinatietabletten (3 in 1, 4 in 1, etc.) te gebruiken die naast afwasmiddel ook glansspoelmiddel en zout vervangende stoffen bevatten. De machine past zich dan automatisch aan voor het best mogelijke resultaat.

Het werken met de afwasmachine beperkt zich dan tot het goed inruimen van de machine en het starten van het juiste programma. De machine kent een besteklade bovenin, een bovenkorf voor kopjes en glazen en een onderkorf voor pannen en borden.

Als de machine is ingeladen, moet u achtereenvolgend de volgende handelingen uitvoeren:

 1. Machine aanzetten met de AAN/UIT schakelaar [Nr. 1]
 2. Een van de 5 programma’s selecteren [een van de Nr. 2 toetsen]. Het laatstgekozen programma knippert al en u kunt het zo laten als dit juist is.

Als u tabletten gebruikt kunt u kiezen uit 4 programma’s: (1) Intensief 70°, (2) Automatisch 45-65°, (3) Eco 50°, en (4) Enkel voorspoelen. Met tabletten kunt u niet het programma TurboSpeed gebruiken. Wij raden u met klem aan níet het Turbo-Speed 20 minuten programma te gebruiken. In dit programma kunt u geen afwasmiddel gebruiken en wordt uw vaat niet schoon. Verder is het lastig om de machine dan weer in het juiste programma te krijgen.

Wilt u een snel(ler) programma, kies dan een standaard wasprogramma en toets daarbij de Vario Speed aan.

 1. Optioneel kunt u nu de starttijd kiezen [Nr.4]. Met de +-toets start de machine een uur later, met de – toets weer een uur vroeger, etc. Zo kunt u tussen 0 en 24 uur later starten.
 2. Optioneel kunt u ook nog een of meer extra functies kiezen [Nr.5]. U kunt kiezen uit (1) VarioSpeed om tijd te besparen, (de ervaring is dat de vaat dan prima schoon is) (2) Halve belading als u maar weinig afwas hebt, en (3) Extra drogen.
 3. Als laatste handeling drukt u op de Start-toets Nr.6.

Smaragd

Het gebruik van de inductieplaat spreekt redelijk voor zich. Bij gebruik van de inductie-kookplaat kunnen in het kookgerei allerlei geluiden ontstaan. Dit is normaal. Verhit kookgerei nooit leeg, vanwege de snelle reactietijd van inductie kan de temperatuur in de panbodem in zeer korte tijd hoge temperaturen bereiken.

De inductiewokbrander heeft dezelfde soort bediening als de eerder beschreven inductieplaat. Er kan enkel met de bijbehorende wok mee gekookt worden. Voor de wok is er een speciale wokhouder waarop de wok geplaatst kan worden (voor b.v. op tafel).

Handleiding inductiekookplaat

Kristall

Het was niet onze bedoeling om het u moeilijk te maken, maar door een vergissing heeft deze kookplaat 2 inductie platen en 2 keramische platen. 

De pannen kunnen zonder bezwaar op alle vier de platen worden gebruikt.

De belangrijkste verschillen tussen inductie en keramisch zijn:

 • Keramisch (de achterste twee platen)
  • Wordt langzaam warm en koelt langzaam af (te vergelijken met elektrisch koken)
  • Reageert langzaam als de temperatuur wordt veranderd
  • Plaat blijft (lang) warm, nadat hij is uitgeschakeld
 • Inductie (de voorste twee platen)
  • Wordt snel warm en koelt snel af (te vergelijken met koken op gas)
  • Reageert snel als de temperatuur wordt veranderd
  • Plaat koelt direct af, nadat hij is uitgeschakeld
  • Tijd- en energiebesparing doordat de pan rechtstreeks wordt verwarmd
  • Verhit kookgerei nooit leeg, vanwege de snelle reactietijd van inductie kan de temperatuur in de panbodem in zeer korte tijd hoge temperaturen bereiken.

Handleiding kookplaat

TV en Geluidsapparatuur

Smaragd

Woonkamer

Handleiding

Mocht de TV de gecodeerde zenders van Canal Digitaal niet ontvangen, dan is de TV te lang niet aan geweest. U kunt de ingebouwde smartcard eenvoudige heractiveren door een SMS te sturen naar +31-6-44300300 met de volgende code: 12857176706975. Normaal gesproken doet de TV het dan heel snel weer, maar het kan tot 60 minuten duren.

Slaapkamer

Handleiding

Als de TV de gecodeerde zenders van Canal Digitaal niet ontvangt, dan is de TV te lang uitge-weest. U kunt de ingebouwde smartcard heractiveren door een SMS te sturen naar +31-6-44300300 met de volgende code: 12857167130419. Dan doet de TV het weer snel, maar officieel kan het tot 60 minuten duren.

Kristall

Woonkamer

Handleiding

Mocht de tv de gecodeerde zenders van Canal Digitaal niet ontvangen, dan is de tv te lang niet aan geweest. U kunt de ingebouwde smartcard eenvoudige heractiveren door een SMS te sturen naar +31-6-44300300 met de volgende code: 12857176706975. Normaal gesproken doet de tv het dan heel snel weer, maar het kan tot 60 minuten duren.

Slaapkamer

Handleiding

Als de tv de gecodeerde zenders van Canal Digitaal niet ontvangt, dan is de tv te lang uit geweest. U kunt de ingebouwde smartcard heractiveren door een SMS te sturen naar +31-6-44300300 met de volgende code: 12857167130419. Dan doet de tv het weer snel, maar officieel kan het tot 60 minuten duren.

Wasmachine en droger

Overige apparatuur

Bij aankomst treft u een gevulde nis met openhaardhout. Wanneer u tijdens uw verblijf meer wilt stoken kunt u haardhout kopen bij bijvoorbeeld de Spar, de M-Preis of het Lagerhaus. Gebruik geen hout uit het bos. Dit is te vochtig en brandt daardoor slecht.

LET OP: De gehele haard wordt warm tot heet. Het is dus verstandig geen zaken op de haard te plaatsen.

Gebruik de haard niet als de afzuigkap in gebruik is. De rook wordt dan niet goed afgevoerd en komt de kamer in.

Het legen en schoonmaken van de open haard kan gedaan worden met een aparte stoffer en blik. Stop de asresten in een aparte plastic zak en gooi deze direct in de grijze restafvalcontainer onder de carport.

Het belangrijkste hulpmiddel voor bediening van de open haard is de zogeheten “Kouden hand”, hiermee bepaalt u de “Luchttoevoer” of kunt u de glazen deuren openen om schoon te maken. De ”koude hand” zit in de blikken Spartherm doos die bij de open haard ligt.

Het aansteken van de open haard gaat als volgt:

 1. De luchttoevoer maximaal openzetten (handel onder de ruit met de koude hand helemaal naar rechts schuiven)
 2. Zorgen dat oude resten weg zijn gehaald en dat de asbak onder het rooster in de haard leeg is
 3. Leg 4 a 5 aanmaakblokjes (houtsnippers in was) in de haard en stapel hier in piramide-achtige vorm het hout rondom op
 4. Steek de aanmaakblokjes aan (er is een elektrische aansteker in de la onder de koelkast) en gebruik géén brandolie of iets dergelijks
 5. Schuif de glazen deur naar beneden maar hou nog een opening van 3-5 cm
 6. Als alles goed brand, kan de deur helemaal gesloten worden
 7. De eerste 20-30 minuten de luchttoevoer maximaal openhouden
 8. Nu kan de luchttoevoer naar de middenstand en er kan extra hout aan het vuur toegevoegd gaan worden.

Luchttoevoer en houthoeveelheid kan verder naar behoefte geregeld worden.

Als het vuur goed uitgebrand is en enkel nog nagloeit, kan de luchttoevoer naar links toe.

Het kluisje bevindt zich in appartement Smaragd in de kledingkast in de slaapkamer op de entreeverdieping. Voor appartement Kristall bevindt het kluisje zich in de kledingkast in de 2 persoons slaapkamer.

Persoonlijke code invoeren
Drukt u op de rode knop, die zich aan de binnenzijde van de deur bevindt. Het display zal nu een flikkerend geel LED licht laten zien en u hoort een signaal.

Voert u nu uw persoonlijke code in, waarbij u uit de cijfers 0 tot 9 kunt kiezen en die kan bestaan uit 3 tot 8 getallen. Bevestig uw ingaven met knoppen ʺAʺ of ʺBʺ.

Nu hoort u twee signalen die de nieuwe code bevestigen. Wanneer u drie signalen hoort, is de invoer onjuist of heeft het langer dan 30 seconden geduurd en moet u de persoonlijke code opnieuw invoeren.

De programmering is nu klaar. Om uw code te veranderen kunt u bovenstaande procedure naar wens herhalen.

Het openen van de kluis
Voert u uw persoonlijke code in en bevestig deze met de knoppen ʺAʺ of ʺBʺ.

Wanneer de invoer juist is dan zal het groene LED licht oplichten en kunt u de kluis met de ronde draaiknop openen.

Wanneer u de deur van de kluis niet binnen 5 seconden na invoer van de code opent, dan sluit deze automatisch.

Wanneer de code onjuist is dan zal het gele LED licht oplichten. Wanneer u driemaal de verkeerde code invoert zal de kluis 20 seconden gesloten blijven. Na opnieuw drie onjuiste codes te hebben ingevoerd zal de kluis 5 minuten gesloten blijven.

Het sluiten van de kluis
Sluit u de deur en draai de knop tegen de wijzers van de klok in.

Controleert u daarna of de deur daadwerkelijk juist is gesloten.

Laat u na het laatste gebruik alstublieft de kluisdeur open!!!

In alle badkamers zitten handdoekdrogers. Deze werken op elektriciteit en zijn zo ingesteld dat zij ’s ochtends en ’s avonds enige tijd aan staan. In de zomer zijn ze verder niet regelbaar. In de winter werken ze ook tegelijk met de vloerverwarming. Dan heeft u de mogelijkheid met behulp van de regelaar de warmte per radiator in te stellen. Hiermee kunt u de temperatuur in de badkamer naar wens instellen. Wilt u de ramen niet openzetten terwijl de verwarming aan staat?

Elke ruimte kent zijn eigen vloerverwarming. In de winter of een koude periode functioneert de vloerverwarming. Voor elke ruimte dient de thermostaat schakelaar altijd aan te staan (rood lampje brandt) en kan ingesteld worden hoeveel er verwarmd moet worden. 

Dringend verzoek: wilt u de thermostaat niet helemaal uitschakelen. Het rode lampje moet blijven branden.
Draai de temperatuur lager als u het te warm vindt of als u naar bed gaat. In plaats daarvan de ramen open zetten is toch energieverspilling.

In de kelder bevinden zich 2 skischoendrogers, ieder voor 5 paar skischoenen. De drogers blazen warme lucht in de schoenen waardoor het droogproces wordt versneld.  De drogers functioneren in de winter ’s ochtend van 08.15 tot 09.30 uur en ’s middags van 16.30 tot 18 uur.

In de trap richting de techniekruimte vindt u links de meterkast. In principe hoeft u hier niet te zijn maar er kunnen zich enkele situaties voor doen waarbij het toch handig is hier enkele zaken van te weten:

 1. Linksboven in de meterkast zit een drukknop met daarbij een sticker “Taster Anwesendheit”. Als het goed is brand het rode lichtje daarnaast. Zo niet, dan moet u de knop 1x indrukken. Dit kan b.v. gebeuren als er een algemene stroomstoring is geweest.
 2. Ook linksboven bevindt zich een drukknop met daarbij een sticker “Ausenbeleuchtung 2H”. Als de buitenverlichting uit gaat terwijl u nog graag heeft dat deze aanblijft, dan kunt u door op deze knop te drukken, de buitenverlichting 2 uur langer laten branden.

Verder moeten alle schakelaars naar boven staan (met uitzondering van de Reserve schakelaars en de schakelaars waar helemaal niets bij staat).

N.B.: Wij kunnen veel zaken in de meterkast op afstand regelen. Mocht u dus bepaalde zaken opmerken die u als (zeer) hinderlijk ervaart, neemt u dan contact met ons op.